back to news

21st Century Portraits

One of the most important genres in contemporary art of this century are portraits. 21 artists showcase their latest portraits from 20 February - 11 April in the Gorcums Museum.
Een van de belangrijkste genres in de beeldende kunst van deze nieuwe eeuw is het portret. Eenentwintig kunstenaars laten in Portretten van de 21e eeuw , van 20 februari t/m 11 april in het Gorcums museum, zien hoe zij dit aloude genre nieuw leven inblazen.
Lijkt het?
Moet een portret lijken? Kunstenaars uit vroeger eeuwen wisten het wel: natuurlijk moet het lijken! Maar tegenwoordig hebben we de fotografie om afbeeldingen te maken die de gelaatstrekken van mensen perfect kunnen weergeven. Dus waarom zou je nog portretten schilderen? Nou, bijvoorbeeld omdat je als kunstenaar het liefste mensen afbeeldt. Omdat schilderen of beeldhouwen meer mogelijkheden geeft om de werkelijkheid naar je hand te zetten dan een eenvoudig kiekje uit een camera.
Eigen wereld
Na decennialang in de hoek van de traditionele kunst gezeten te hebben, is het portret terug in de belangstelling. Niet meer om bestaande mensen af te beelden, maar om de mens te laten zien. Kunstenaars stellen bijvoorbeeld hun personen samen uit meerdere mensen, en maken zo hun eigen wereld. Karaktereigenschappen worden uitvergroot en de gezichten krijgen soms karikaturale trekken, gezichten en lichamen worden gemanipuleerd en mooier of anders gemaakt. Er ontstaan zo universele portretten die op meerdere personen betrekking kunnen hebben.
Dat kan met verf, maar ook met beelden, en zelfs met foto's: de eenentwintigste eeuw is immers ook de eeuw van Photoshop. Portretten van de 21e eeuw is een afwisselende
tentoonstelling met kunst van nu.
Philip Akkerman, Silvia B., Lorene Bourguignon, Paul van Dongen, Hendrik Elings, Ruud van Empel, Gert Germeraad, Anouk Griffioen, Wim Hardeman, Yin Jun , Anja Kok, Bastienne Kramer, Katinka Lampe, Bas Meerman, Hans Meertens, Wouter van Riessen, Lique Schoot, Petra Slager, Joost van den Toorn, Marli Turion, Levi van Veluw, Barbara Wijnveld, Efrat Zehavi